Bespelingen

Het carillon wordt elke zaterdag*) bespeeld van 14.00 – 15.00 uur. In de zomer vindt een bespeling plaats op een aantal donderdagen van 19.00 – 20.00 uur en op nationale feestdagen als Konings- en Bevrijdingsdag. *) bij uitzondering wordt er op een andere dag gespeeld, in geval er een bijzondere activiteit plaatsvindt in de kerk op een zaterdagmiddag.

Ook worden door de Stichting Beiaard Tiel concerten en evenementen georganiseerd rondom het carillon.

Automatisch speelwerk                                                                                Traditioneel klinkt op elk kwartier, half en heel uur een kortere of langere melodie vanuit de toren.

Van 1964 tot 2000 zorgde een bandspeelwerk voor het automatisch spel van het carillon. De werking is vergelijkbaar met dat van een draaiorgel. Er wordt een band met gaatjes opgelegd die langs elektronische contacten loopt. Via de gaatjes geven de elektronische contacten een signaal door aan de elektromagnetische hamers aan de klok.

De beiaardier beschikte over een versteekapparaat waarmee hij de gaten in de plastic banden kon ponsen. Op deze wijze kon hij een volledige melodie programmeren. Op één speelband stond een uurprogramma, met voor elk kwartier een andere melodie.

Speelbanden waren erg kwetsbaar. Soms scheurde een band, met als gevolg dat het hele spel van slag af raakte. In 2000 werd het carillon voorzien van een computer door Petit & Fritsen. Deze computer raakte in de zomer van 2008 echter in onbruik door blikseminslag.

Sinds 18 december 2008 zorgt een nieuwe computer van Koninklijke Eijsbouts ervoor dat elk kwartier een melodie over Tiel wordt uitgestrooid.

De stadsbeiaardier arrangeert enkele keren per jaar nieuwe melodieën voor het automatisch spel. Vanuit zijn computer thuis kan hij rechtstreeks inbellen op de computer in de toren om de nieuwe melodieën te programmeren.

Carillon Tiel, detail – foto: eigen collectie